Kalėdiniai sausainiai Imbierines teslos sausainiai
Kalėdiniai sausainiai
Imbierines teslos sausainiai
Ingridijentai:
Teslai:
Miltu | 340 g. (gali reikėti truputį daugiau) | |
Sviesto | 120 g. | |
Medaus | 130 g. | |
Rudojo cukraus | 100 g. | |
Cukraus | 50 g. ( Arba kiek daugiau, pagal skoni) | |
Kiausiniu Citrinu sulciu | 1 2-3 arbatiniai saukstai. | |
Kepimo milteliai | 1 arbatinis saukstelis. | |
Prieskoniu meduoliams, cinamono, imbiero. | Pagal skoni. | |
Druskos | Ziupsnelis. | |
GLAJUI: | ||
Cukraus pudros | 100 gramu. | |
Kiausiniu baltymo | 1 | |
Citrinos skureles drozliu arba sulciu | Pagal skoni. |
Paruosimo budas:
- I nedidelį puodą (geriau storesnio dugno) sudėkite sviestą medų, cukrų ir žiupsnelį druskos. Nuolat maišydami kaitinkite virš nedidelės ugnies iki kol masė bus vientisa ir neliks cukraus grūdelių. Tai labai svarbu, taciau nekaitinkite per ilgai, nes mase sukietes. Kaitinama masė gali labai lengvai burbuliuoti, bet smarkiai virti jai neleiskite.Kai cukrus visiškai ištirps, nuimkite susidariusį karamelinį sirupą nuo ugnies ir palikite atvėsti 20-30 min. Atvėsusi karamelė turėtų būti šilta liesti, bet jokiu būdu ne deginanti (kad nesutrauktų kiaušinio. Įmaišykite citrinų sultis.
- I dubenį suberkite miltus, kepimo miltelius ir prieskonius meduoliams. Išmaišykite. Įmuškite kiaušinį, lengvai pamaišykite su miltais. Sukrėskite karamelini sirupą, lengvai išmaišykite šaukštu, o tada rankomis gerai išminkykite tešlą. Ji turėtų būti minkšta, gali būti šiek tiek lipni. Jei atrodo labai lipni, įdėkite dar truputį miltų, o jei kietoka - įdėkite šiek tiek pieno.
- Išminkytą tešlą suspauskite į kamuolį, tada šiek tiek paplokštinkite į storą diską (taip šals tolygiau). Suvyniokite į maistinę plėvelę ir bent 2 valandas (o dar geriau - per naktį) palaikykite šaldytuve.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 C laipsniu, virsus ir apacia. Imkite po gabalėlį tešlos, ant miltuoto paviršiaus plonai iškočiokite. Kai kočiojant tešla ima lipti prie kočėlo ar stalviršio pabarstykite trupučiu miltų, apverskite ir vėl kočiokite. Sausainius formuokitia pagal skoni. Pats paprasciausias budas formuoti apvalius sausainius rankomis. Dalinkitia tesla i delno dydzio gabalelius, kiekviena gabaleli delnuose susukitia i delno dydzio rutuliuka ir dekitia ant blekos kurioje kepsitia. P.S. rutuliuku nespauskitia zemyn, kepdami patys nusileis zemyn ir susiformuos. Taip sausainio vidus bus minkstas ir trapus, o pavirsius apskrudes. Arba naudokitia turimas formelias sausainiams. Tuo metu nenaudojamą tešlą ir likučius laikykite šaldytuve. Sausainiai keps apytiksliai 8-12 minuciu. Kai sausainiai akyvaizdziai paruduos ir apskrus, istraukitia bleka is orkaites. Galima patikrinti ar ir vidus gerai iskepes. Su mediniu smaigstymo pagaliuku beskitia i sausainio viduri, jei pagaliuka istrauksitia svaru vadinasi sausainiai iskepia, jei ant pagaliuko liko dregnos teslos vadinasi dekitia atgal i orkaitia dar kelioms minutems pakepti.
- Palaukitia kol sausainiai atves. Glajui į dubenį dėkite kiaušinio baltymą, cukraus pudrą ir citrinų zievele itarkuokitia smulkiai arba citrinu sulciu. Mediniu šaukštu arba mažu greičiu elektriniu plaktuvu išsukite iki glajus taps vientisas. Jis turėtų būti tirštas, glotnus, toks kuriuo galėtumėte formuoti raštus. Jei atrodo per skystas, įdėkite dar šiek tiek cukraus pudros, o jei per tirštas - įmaišykite mažutį šlakelį vandens. Dekoruokitia pagal skoni konditeriniu maiseliu arba kitais irankiais.
Comments
Post a Comment